Friday, October 03, 2014

Here we fucking go.

Heya! Terkkuja Skotlannista!


Hullua, että neljän päivän päästä oon ollut täällä jo kuukauden! Syyskuu hujahti ohi ihan liian nopeasti.. Toisaalta se tarkoittaa sitä, että joulu on aina vain lähempänä, joten ehkä en nillitä aiheesta yhtään enempää. (Täällä on jo ollut parin viikon ajan joulusuklaat, christmas jumperit ja joulukortit kaupoissa.. Liian aikaisin on liian aikasin.)

Aika täällä on siis mennyt salamannopeasti ja oon vähän yllättynyt, että en ole vielä toistaiseksi ehtinyt kokea minkään sortin koti-ikävää. Muutenkin oon sopeutunut tänne paljon odotettua paremmin ja toistaiseksi en ole kohdannut mitään kulttuurishokkia, mikä saisi mut repimään hiuksia päästäni. Toki mun mielestä on tyhmää, että keittiössä on erikseen kylmä- ja kuumavesihanat tai se, että meidän huoneissa on kokolattiamatot. Lisäksi mua ärsyttää ihan pikkuriikkisen se miten hankalaksi täällä on tehty terveellisen ruokavalion noudattaminen (kaupat on vaan täynnä valmisruokia ja pakastepitsoja) tai se, että täällä lähes kaikki on pakattu muoviin (hedelmät ja vihannekset myydään yleensä valmiissa muovipaketeissa esim. omenat kolmen kappaleen paketeissa.) Lisäksi oon varma, että jään vielä auton alle, kun katson vahingossa väärään suuntaan ylittäessä katua.

Siinä nyt suurimmat ärsytyksen/ihmetyksen aiheet. Toisaalta tiesin nuo kaikki etukäteen tänne tullessa, joten ei niitäkään voida laskea tuohon kulttuurishokki kohtaan. Ilmoitan sitten, kun järkytyn syvästi jostakin näiden tavasta!


Oon kuitenkin tosi onnellinen täällä.

Ainakin tällä hetkellä voin todeta, että tänne muutto saattoi ehkä olla fiksuin päätös minkä oon tämän lyhyehkön elämäni aikana tehnyt. Edellinen fiksu päätökseni oli Helsinkiin muutto, mutta erona siihen päätökseen on se, että silloin mulla ei ollut mitään tietoa mitä elämälläni haluan tehdä. Oon edelleen aika hukassa, mutta ainakin mulla on joku suunta mitä kohti suunnata seuraavat neljä vuotta. Edellyttäen, että läpäisen kokeet. Haha.

Mitä näiden vajaan neljän viikon aikana on sitten tapahtunut? Paljon. Kerrataan viikko kerrallaan:

Week 1

Freshers' week! (crazyness)

Lauantai: Saavuin Skotlantiin. Lentokoneella Aberdeeniin ja siellä sanoin hyvästit matkaseuralaiselleni (Heidille.. sinne se jäi muiden Aberdeen freshersien kanssa hengailemaan) ja jatkoin taksilla juna-asemalle. Onnistuin löytämään oikean junan ilman vaikeuksia ja selvisin hyvin Dundeehin (mulla ei sitten oo mitään hajua miten tuota sanaa pitäisi taivuttaa.. pahoittelen.). Yliopistokin löytyi (taksilla) ilman vaikeuksia ja mulle sattui jopa oikein mukavan puhelias taksikuski. En kyllä ymmärtänyt sen puheesta puoliakaan, kun skottiaksentti oli hiukan liian paksu. Perillä kävin noutamassa avaimet ja taapersin reilut sata metriä mun uudelle kotiovelle. Siinä sitten istuskelin täällä tyhjässä huoneessa ja hetken aikaa ahdistuin, kun tajusin, että täällä nyt ollaan eikä pois lähdetä. Olin jo suunnitellut, että masistelen huoneessani koko illan pelaten Simssiä (hahahaha), mutta onneksi mun kämppiksillä oli muita suunnitelmia. Vietettiin oikein mukava ilta pelaillen erilaisia juomapelejä ja vielä myöhemmin suunnattiin Unioniin (= student union: sijaitsee tuossa about 200 metrin päässä mun ulko-ovelta. se on päivisin kahvila/ruokapaikka/
hengailupaikka ja öisin nelikerroksinen yökerho.). 


Sunnuntai-Lauantai: Koko seuraava viikko noudatti lähes samaa kaavaa.. Aamuisin nukuin pitkään, päivisin kävin erilaisissa tapahtumissa (supermarket tour, campus tour, historical campus tour, GP registration, sports fair, freshers's fair, matriculation etc.) ja hoidin käytännön asioita (metsästin astioita Tescosta ja sisustustavaraa Primarkista), iltaisin pelailtiin juomapelejä joko meidän flatissa tai sitten mun kämppiksen kavereiden luona, jonka jälkeen suunnattiin Unioniin tanssimaan. 

Suunnattiin ulos kaikkina muina päivinä paitsi tiistaina meistä kukaan ei yksinkertaisesti jaksanut lähteä mihinkään. Seuraavana päivänä juhlittiinkin sen edestä, koska silloin oli mun 21-vee synttärit! Mun kämppikset oli järjestäneet mulle kunnon kemut.. Meidän keittiö oli koristeltu synttäriteemaisesti kyltein ja ilmapalloin ja meillä kaikilla oli söpöt tötteröhatut. Sain jopa lahjoja! Kämppiksiltä sain skumppaa sekä synttärikortin persoonallisilla terveisillä. Lisäksi alakerran bilekämpän pojat toi mulle kukkia! Mun synttäreillä ei varmaan ikinä ole ollut noin paljon porukkaa. Haha, hiukan hassua, koska tiesin nimeltä varmaan alle puolet siitä porukasta. Hauskaa oli!


Unionissa oli oikein hauskaa kaikkina iltoina ja Freshers' weekin esiintyjät oli kaikki oikein mieluisia. Ehdoton lemppari oli kyllä Hot Dub Time Machine! (Sekin diggas meistä: "freshers tour is go!!! dundee was incredible! so many people packed in, security spent most of the night handing out free cups of water. some of the loudest singing i've ever heard. what a great start.") Mua harmittaa ainoastaan se, että missasin Basshunterin.. Se oli loppuunmyyty alle puolessa tunnissa! Buu.


Sunnuntai: Vaikka kulunut viikko oli aivan mahtava olin hyvin onnellinen, kun Freshers's weekin viimeinen päivä koitti. En ole pahemmin bilettänyt viimeisen kahden vuoden aikana, joten hiukan väsytti viikon biletysputken jälkeen. Toisaalta oon pelkästään onnellinen, että menin ulos ja tapasin ihmisiä, koska kerranhan tässä vain ollaan freshersejä. I can sleep when I'm dead. Sunnuntai sujui hyvin leppoisissa tunnelmissa ja tuskin tein mitään koko päivänä. Illalla meillä oli viimeisenä tapahtumana leffailta, kun ulkoscreeniltä näytettiin Mean Girls. Tuo screeni sattui olemaan juuri sopivasti mun ikkunan ulkopuolella, joten minä ja mun kämppis istuttiin vilttien alla (sen sijaan, että oltais palelluttu ulkona) mun ikkunan edessä ja syötiin Pizza Hutista tilattuja pitsoja katsellen leffaa mukavasti sisätiloista. Peeeerfect! (mun ikkuna on tuossa ruskeassa osiossa tuo ylimmän kerroksen oikeanpuolimmainen)


Week 2

Ensimmäinen virallinen kouluviikko!

Meidän piti edellisellä viikolla käydä tapaamassa meidän tutoreita ja valita mitkä moduulit halutaan suorittaa ensimmäisen vuoden aikana. Tähän väliin on pakko todeta, että skottien yliopistosysteemi eroaa aika paljon suomalaisesta.. Kandin tutkinto kestää 4-5 vuotta ja se on pakko suorittaa käytännössä samaan tahtiin muiden kanssa. Ensimmäisenä vuonna pitää kerätä yhteensä 120 opintopistettä, mikä meidän koulussa tarkoittaa kuutta 20 opintopisteen moduulia.

Mun kouluvuosi koostuu siis siitä, että opiskelen tänä vuonna kaksi maantieteen moduulia, kaksi ympäristötieteen (environmental science) moduulia ja kaksi taloustieteen (economics) moduulia. Näitä aineita opiskellaan siis yhtä paljon, (vaikka mantsa onkin mun pääaine). Toisena vuonna sama homma jatkuu eli opiskelet yhä kahta tai kolmea ainetta. Kolmentana vuonna voit siis vielä vaihtaa sun pääaineen, jos joku noista muista moduuleista nappaa enemmän kuin sun alkuperäinen valinta. Käsittääkseni täällä on tämä systeemi sen takia, että suurin osa näistä jotka aloittavat yliopisto-opinnot on vasta 17/18-vuotiaita (ei sen ikäiset vielä voi tietää mitä ne oikeasti haluaa tehdä.. eihän?) ja myöskin sen takia, että kaikilla on mahdollisuus kokeilla aineita jotka vähänkin kiinnostavat. Esimerkiksi mun mantsan luennoilla on porukkaa, joiden pääaine on psykologia/biotiede, eikä ne oo koskaan (edes lukiossa) opiskelleet maantiedettä.


Voitte siis arvata, että toistaiseksi (onneksi) luennoilla on käsitelty aika helppoja aiheita tai ainakin mun mielestä ne on helppoja, kun mantsasta nuo perusopinnot on ihan hyvin hallussa.

Ensimmäinen kouluviikko oli kiireinen.. Lähinnä ongelmia tuotti hereillä pysyminen ja se, että yritin ymmärtää akateemista englantia. Luentoja mulla on viikottain vain yhdeksän tunnin verran, mutta luentojen lisäksi meillä on vähän vaihtelevasti erilaisia workshoppeja ja tutoriaaleja. Ensimmäisellä viikolla mulla oli ainoastaan mantsan workshop, missä lähinnä tutustuttiin toisiimme ja käytiin läpi mitä meidän pitää seuraavien neljän vuoden aikana tehdä. Jeee.

Varsinaista koulussa istumista on siis aika vähän, mutta sen sijaan meidän ilmeisesti odotetaan opiskelevan itsenäisesti paljon.. Oon kyllä lainannut kirjastosta kaikki kirjat mitkä meidän piti lukea, mutta toistaiseksi niiden avaaminen on tuottanut hankaluuksia. Opiskelujen lisäksi mua piti kiireisenä erilaiset urheilujoukkueiden tutustumiset. Ensimmäisellä viikolla kävin sekä sulkapallo-, että jalkapallojoukkueen harjoituksissa. Päätin kuitenkin jättää sulkapallon pois, koska mulla ei yksinkertaisesti ole energiaa/aikaa käydä neljänä päivänä viikossa erilaisissa harjoituksissa.

Hiukan yllättäen olen siis liittynyt naisten jalkapallojoukkueeseen! En ole ikinä pelannut (koulun ulkopuolella) jalkapalloa, joten olen aika surkea siinä, mutta meidän joukkueen tytöt on niin mukavia, että päätin roikkua mukana. Onneksi meidän joukkueen kapteeni sanoi viime harjoitusten jälkeen, että oon jo selkeästi muutamassa viikossa parantanut peliä/pallon käsittelyä, joten ehkä musta vielä ihan kohtuullinen pelaaja voidaan saada aikaiseksi.


Sosiaalisia tapahtumia oli myös ensimmäinen kouluviikko täynnä: Keskiviikkona kävin drinkeillä jalkapallotyttöjen kanssa, perjantaina oli mun kämppiksen synttärit (juhlistettiin niitä juomapeleillä sekä Union tanssahtelulla), lauantaina kävin mun kämppiksen kanssa shoppailemassa (krapularuokaa burger kingistä..) sekä illalla suuntasin mun ensimmäiseen sociaty-tapahtumaan! Liityin siis International Sociatyyn, Geography & Environmental Science Sociatyyn (GESS) sekä Nordic Sociatyyn. Lauantaina järjestettiin jälkimmäisen Kick off-bileet.

Hauska ilta tuli vietettyä! Tapasin paljon suomalaisia (lisäksi muutaman ruotsalaisen, tanskalaisen ja non-nordicin myös), join salmaria ja koskenkorvaa sekä lisäksi mun joukkue voitti Pohjoismaat-tietokilpailun. Ilta Pohjoismaisessa seurassa oli oikein tervetullutta sen jälkeen kun olin hengaillut melkein parisen viikkoa pelkkien skottien kanssa + mun belgialaisen kämppiksen kanssa.

Week 3

Toinen kouluviikko oli hyvin samanlainen edellisen kanssa. Opiskelumäärä lisääntyi hiukan tutoriaalien ja workshoppien alettua. Economicsin tutoriaalit on olleet täyttä tuskaa, mutta onneksi ne kestää vain tunnin. En siis ymmärrä siellä ikinä mitään ja meidän opettajat on toistaiseksi olleet hyvin pelottavia.. Economicsin luennot taas on tosi mielenkiintoisia (vaikkakin vaikeita) ja meidän opettaja tekee ehkä selkeimmät luentomateriaalit ikinä. Hiukan naurettavaa ylipäänsä, että opiskelen taloustiedettä, koska en ole koskaan ollut edes pikkuriikkisen kiinnostunut taloudesta. Ensi viikolla alkaa matikan luennot ja suoraan sanottuna olen kauhuissani.

Sosiaalinen elämä kuitenkin kukoisti toisella kouluviikolla! Tiistaina menin käymään kaverin flat partyissa, mutta lopulta tallustelin kotiin kolmen aikoihin. Ilmeisesti olin juonut etkoilla/Unionissa pari shottia enemmän kuin muistin, koska keskiviikkona mulla oli ensimmäinen oikea krapulapäivä täällä. Onneksi mulla ei ollut luentoja koko päivänä. Paras asia tuossa reissussa oli kyllä se, että missasin keskellä yötä olleen palohälytyksen. Voin kuvitella, että ihmisillä ei varmaan hirveästi naurattanut seisoa yövaatteet päällä pihalla vain sen takia, että joku idiootti oli laukaissut palohälytyksen huvin vuoksi.


Keskiviikkona mulla oli GESS:in adoptioilta, mikä tarkoitti käytännössä sitä, että ykkösvuoden opiskelijoille nimettiin vanhemmat vanhemmista opiskelijoista ja nämä sitten pukivat meidät noloihin asuihin ja juottivat humalaan. Mun vanhempi päätti jäädä pois koko hommasta (mun tuuria), mutta onneksi onnistuin hankkimaan itselleni uudet adoptiovanhemmat. Lopulta mulla oli oikein mukava ilta!


Perjantaina käytiin mun kämppiksen kanssa syömässä tosi fiinissä intialaisessa ravintolassa ja koko tilanne oli hiukan koominen, koska meidän lisäksi siellä oli vain vanhempia pariskuntia sekä muutama tyyppi treffeillä. Hehe. Ruoka oli kylläkin taivaallista! Illalla liityttiin meidän toisen kämppiksen ja sen kavereiden seuraan pelailemaan kaljapingistä ja lopulta löydettiin itsemme jälleen kerran Unionin tanssilattialta.

Lauantaina koitti (kuulemani mukaan) vuoden parhaat bileet.. Car Park Rave! Eli tuolla yhdessä parkkihallissa järjestettiin yli 3000 henkilön Headphone Disco. Jos et vielä ole käynyt headphone discossa, niin suosittelen sitä kyllä kovasti! Niin hauskaa!


Sunnuntai olikin kunnon lepopäivä. Käytännössä vietin koko päivän huoneessani skypetellen sekä tuijottaen Netflixiä.

Välillä sitä kaipaa omaa aikaa.

Week 4

Mitäs tällä viikolla sitten on tapahtunut?

Ainakaan en ole vielä toistaiseksi käynyt kertaakaan juhlimassa. (Saavutus!)

Koulussa saatiin ensimmäiset palautettavat tehtävät ja joudunkin ahertamaan niiden parissa viikonloppuna. Tylsää.

Lisäksi oon käynyt lenkillä pari kertaa ja mun seuraava tavoite on mennä käymään kuntosalilla. Hankin vuoden jäsenyyden, mutta toistaiseksi en oo saanut itseäni kertaakaan raahattua sinne, vaikka se kuntosali ihan valehtelematta sijaitsee tuossa sadan metrin päässä ulko-ovelta. Mun kämppiskin jo sanoi mulle, että sanon joka päivä, että menen sinne huomenna.. Huomenna menen! Oikeasti.


Keskiviikkona käytiin Nordic Sociatyn kanssa Ice Discossa. Eli mentiin paikalliselle jäähallille (näiden jääkiekkojoukkueen nimi on muuten Dundee Stars!), vuokrattiin luistimet ja liityttiin pikkulasten seuraan jäälle discovalojen välkkeeseen ja musiikin paukkeeseen. Siitä on muutama vuosi kun oon viimeksi luistellut, joten mun meno oli välillä hyvin hataraa. Varsinkin kun ne luistimet oli kaunoluistimet. En oo ikinä luistellut kaunoluistimilla! Hokkarit 4-EVER. Tietenkin kaaduin pari kertaa niiden hemmetin etupiikkien takia ja nyt mulla on hieno mustelma mun kämmenessä.. Hetken aikaa pelkäsin, että ranne on murtunut, mutta onneksi se oli väärä hälytys.

Hauskaa siellä kuitenkin oli.

Nyt aion päättää tämän postauksen, koska en enää itsekään jaksaisi lukea näin pitkää tekstiä. En tiedä onko tässä mun tekstissä mitään järkeä ja pahoittelen kovasti jos mun jo ennestään huono äidinkielen kirjoitustaito heikkenee täällä entisestään. Pahoittelut myös fingelskan käytöstä.

Hyvää viikonloppua kaikille! 

No comments:

Post a Comment

A negative mind will never give you a positive life. Spread happiness! <3