Monday, June 10, 2013

InterRail - Pompei

huomatkaa komistus vasemmassa alalaidassa

Tässä eräänä kauniina päivänä istuttiin Jennin kanssa piknikillä Suomenlinnassa ja Jenni totesi, että en varmasti saa näitä reilipostauksia kirjoitettua loppuun ennen kuin meidän reili vuosi sitten päättyy. Onneksi tässä on vielä pari viikkoa aikaa..

Nyt kuitenkin reissumme toiseksi viimeisin pysäkki: Pompeji.


Kolmantena päivänä Cava de' Tirrenissä päätettiin tehdä päiväreissu lähellä sijaitsevaan Pompeijin kaupunkiin. Meidän kolmas päivä Cavassa kuluikin siis oikeasti Pompeijissa. 

Hypättiin siis aamulla junaan (joku pieni paikallisjuna, ei tarvinnut paikkavarausta) ja matkattiin pari pysäkkiä ja oltiinkin jo perillä. En enää yhtään muista kuinka pitkään tuo junamatka kesti, mutta googlettelun perusteella sanoisin, että alle tunnin. (Salernon lentokentälle matkaa 49km)

Meille hyvin ominaiseen tyyliin ei viitsitty pahemmin tutkia mitään karttoja tai muuta, vaan oletettiin, että eiköhän ne rauniot (joiden takia sinne siis mentiin) jostakin löydy. Jos joku ei vielä tiennyt, niin Pompeji on kuuluisa siitä, että Vesuvius purkautui v. 79 ja koko silloinen Pompeiin kaupunki tuhoutui sen hautautuessa tuhkaan.

 photo DSC_0657_3234.jpg

Ensin tottakai piti ottaa valokuvauskopissa hieno ryhmäkuva meistä kolmesta ja käydä syömässä pitsaa sekä jäätelöä. Niin ja tärkeää oli toki käydä ostamassa hiukan turistikrääsää sekä iso kassi, jota sitten ärsytti kantaa mukana koko päivä. Löydettiin me ne rauniotkin lopulta. Oikeasti ne on aika helppo löytää.. Rautatieasemalta lähtee vain kävelemään kaikista eloisimman näköistä katua kunnes kohtaa mahtipontisen rakennuksen, jonka edessä on useiden maiden lippuja. Siinä onkin sitten iso kyltti sekä nuoli vasemmalle, että "zona archeologica". Sitä ei voi olla huomaamatta.

 photo DSC_0562_3139.jpg

Tässä vielä yksi tärkeä maamerkki, minkä avulla tiedätte olevanne menossa ainakin oikeaan suuntaan:

 photo DSC_0569_3146.jpg

Minun muistaakseni päästiin ilmaisella tuonne sisään tai saatan muistaa väärinkin. Periaate kuitenkin on, että peruslippu 11€, 18-24-vuotiaat EU-kansalaiset 5,50€, alle 18- tai yli 65-vuotiaat EU-kansalaiset ilmaisella. Henkkarit piti kuitenkin näyttää eli joko se lipputäti oli tosi reilu tai sitten me tosiaan maksettiin tuo 5,50€. Halpaa se kuitenkin on. 

Portilta saatiin alueen kartta ja voin sanoa, että jos tuolla ihan oikeasti kunnolla haluaa tutkia paikkoja kannattaa varata siihen koko päivä sekä mukaan juomaa ja evästä. Me pyörittiin tuolla parisen tuntia ja ehdittiin ehkä nähdä 1/5 koko alueesta. Oltiin tosiaan edellisenä päivänä kärtsätty itsemme sen verran pahasti auringossa, että tuolla paahtavassa helteessä hengailu ei ollut paras idea. Yritettiin kyllä suojata ihoa huiveilla, mutta kuumahan siinä tuli. Näytinkin välillä ihan syöpäpotilaalta:


Mutta tosiaan... Olenkin luultavasti kertonut täällä blogissakin, että mun lapsuuden unelma-ammatti oli arkeologi (kiitos Muumio- ja Jurassic park-leffojen), joten olin enemmän kuin innoissani tuolla vierailusta (vaikka saatoinkin valittaa kuinka joka paikkaan sattuu viiden minuutin välein). Minä ja Elina pohdittiinkin innoissamme saviruukkujen käyttötarkoitusta sekä sitä onko oudot reiät olleet muinaisia vessoja. Tottakai kaikesta piti saada kuva, mutta nyt en niitä kaikkia kuvia täällä julkaise, koska siinä on takuuvarma keino karkoittaa viimeisetkin lukijat. 

 photo DSC_0579_3156.jpg
 photo DSC_0595_3172.jpg

Nähtävää riittää, jos vain jaksaa kierrellä ja tutkia paikkoja. Pakko päästä tuonne(kin) joskus uudelleen ajan kanssa kunnolla kiertelemään. 

 photo DSC_0592_3169.jpg
 photo DSC_0599_3176.jpg
 photo DSC_0614_3191.jpg

Tämä kyltti oli erään amfiteatterin sisäänkäynnillä ja minun sekä Ellun vapaan käännöksen mukaan siinä lukee: "Tervetuloa teatteriin. Valitse istumapaikka vapaasti. Älkää heitelkö limsapulloja alas. Tomaatit pidetään laukuissa." 

Kyllä meillä olisi niin ura kääntäjinä.

 photo DSC_0640_3217.jpg
 photo DSC_0644_3221.jpg
 photo DSC_0590_3167.jpg

Kannattaa siis vierailla Pompejissa, jos yhtään kokee mielenkiintoa historiaa, muinaisia raunioita tai vaikkapa kauniita maisemia kohtaan. Katsoin juuri videon, jossa jopa meidän "vihaan historiaa-Ellu" sanoo kuinka tuolla on tosi kuumaa ja nättiä. Aaaws.

 photo DSC_0556_3133_01.jpg

Seuraavaksi viimeinen pysäkki reilillämme eli Milano-postaus!

No comments:

Post a Comment

A negative mind will never give you a positive life. Spread happiness! <3