Sunday, March 15, 2015

LONTOO (ja vähän Edinburghia)


En nyt jaksanut keksiä mitään nasevaa otsikkoa, joten tällä mennään! Hiphei.

Mutta tässä siis tiivistys joulukuun Lontoon reissulta.. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan:

Maanantai



Aamulla lähdettiin kaverin kanssa reissuun luvattoman aikaisin ja oltiin Lontoon Stanstedillä jo puolenpäivän aikoihin. Hetken aikaa kyllä luultiin olevamme Italiassa, kun kaikki ihmiset bussijonossa puhuivat Italiaa ja joku nainen jopa alkoi sitä meille puhumaan.. Are you kidding me? Lontooseen päätettiin matkustaa bussilla, koska juna oli tosiaan kalliimpi kuin meidän lentoliput. Huono päätös.. Satuttiin ilmeisesti johonkin ruuhka-aikaan ja siellä me sitten kökittiin bussissa melkein pari tuntia. Sen jälkeen matkustus menikin hiukan sujuvammin.. Vaikka ei meinattu löytää meidän hostellia. Onneksi puhelimessa oli nettiyhteys! Meidän hostelli oli tosiaan ihan King's Crossin hoodeilla ja muutenkin oikein viihtyisä (Clink78). Meillä oli huonetovereina pari tyttöä jenkeistä ja tultiin oikein hyvin toimeen niiden parin tunnin aikana, kun kaikki siellä huoneessa hengailtiin. 


Hirveästi mitään ei ehditty jaksettu tehdä enää iltapäivällä/illalla, mutta suunnattiin kuitenkin Oxford Streetille tekemään pakolliset ostokset sekä tottakai syömään illallinen. Lähdettiin molemmat reilut sata euroa köyhempinä Victoria's Secretiltä pois ja repesin nauruun, kun ovimies sanoi mulle, että 'see you tomorrow'.. Mun budjetti ei ehkä olisi kestänyt toista samanlaista ostosreissua. Lahjoitin myös kolme puntaa syöpätutkimukseen, kun jäin vahingossa juttelemaan jonkun tutkijatyypin kanssa ja ennenkuin tajusin olin lähettänyt tekstarin tukinumeroon. Sain palkinnoksi petrimaljan, jotta voisin sitten itse kotona kehittää hoitokeinoja syöpään. Nice. 

Tiistai



Aamulla pakattiin kimpsut ja kamppeet kasaan, käytiin hostellin aamupalalla ja jätettiin tavarat muutamaksi tunniksi säilytykseen hostellille. Meidän pari muuta kaveria siis tuli junalla Lontooseen ja vaihdettiin iltapäivällä eri hostelliin pariksi yöksi. Seuraava hostelli oli itseasiassa vielä lähempänä King's Crossia, joten sijainti ainakin oli bueno (YHA London St Pancras)! 

Aamupäivällä kierreltiin ensin hiukan King's Crossin hoodeilla, jonka jälkeen siirryttiin Covent Gardeniin shoppailemaan ja fiilistelemään jouluisaa tunnelmaa. Aikaisemmilla reissuilla en oo eksynyt tuonne Covent Gardeniin ja nyt mua hiukan harmittaa. Siellä oli niin nättiä! Käytiin muumikaupassa ja muutamissa pikkuputiikeissa ja lopulta mentiin kahville. Satuttiin sinne kahvilaan ilmeisesti lounasaikaan, koska siellä oli meidän lisäksi vain pukumiehiä. Kahvittelun jälkeen siirryttiin takaisin Oxford Streetille ja käytiin keventämässä lompakoita hiukan lisää.


Sitten meidän pitikin palata takaisin hostellille noutamaan matkatavarat ja loput matkakumppanit rautatieasemalta. Pari tuntia hengailtiin hostellilla, jonka jälkeen todettiin ettei olla syöty mitään kunnon ruokaa koko päivänä, joten käveltiin pari korttelia eteenpäin ja mentiin syömään Handmade Burgeriin maailman parhaita hamppareita. Olin reipas ja päätin tilata mun aterian ensimmäisenä ja mun tilaus meni suunnilleen näin: 'Can I have a cheese burger but without tomato and red onion.. And can I also have the beef well done? Thank you!' Luulin nirsoilevani pahastikin, mutta mitä mun seuralaiset sitten tekikään? Ne kaikki vaan totesi, että itseasiassa ne haluaa niiden hampparit tismalleen samanlaisina!


Ruokailun jälkeen suunnattiin Harrodsille 'shoppailemaan'. Lähinnä pyörittiin ympäriinsä ja kauhisteltiin kalliita hintoja. Löydettiin yksi pöytä mikä maksoi puoli miljoonaa puntaa.. Sellainen kiva ruokailupöytä. Leluosastolla viihdyttiin luvattoman pitkään ja sieltä siirryttiin vielä Oxford streetin Disney-kauppaan. Sisäinen lapseni oli hyvin innoissaan.

Ilta vietettiin hostellilla karkkia mussuttaen ja jutellen monta tuntia. Täytyy kyllä todeta, että lähdin reissuun yhden tuttavan ja kahden tuntemattoman henkilön kanssa, mutta takaisin palasin kahden ystävän kanssa (kolmas tyyppi jäi vielä Lontooseen pariksi päiväksi). Joidenkin ihmisten kanssa sitä vain klikkaa heti. 

Keskiviikko


Tämä oli varmasti se päivä mitä oltiin odotettu suurimmalla innolla.. Suunnattiin nimittäin Warner Brosin Harry Potter-studioille! Whoop whoop! Aamulla pyörittiin King's Crossin asemalla (tottakai siellä 9¾ Potter-kaupassa) ja lounaan jälkeen suunnattiin junalla Watford Junctionille mistä matka jatkui Potter-bussilla itse studioille. 


Studiokierros itsessään oli jälleen kerran mahtava kokemus. Edellinen vierailuni tuolla studioilla tapahtui marraskuussa 2012 ja siitä voi lukea täältä. Jotkin jutut oli muuttuneet mikä oli kiva ylläri ja lisäksi tuolloin joulukuussa oli suurisali ja muutamat muut paikat koristeltu jouluiseksi! Tosin täytyy sanoa, että yhdessä vaiheessa istuskelin varmaan tunnin yhdellä penkillä syömässä karkkia, koska osa meidän seurueesta kiersi niitä studioita niin hitaasti, että en itse enää keksinyt mitään uutta katseltavaa. Viimeksi meillä meni ehkä tuolla studioilla pari tuntia, mutta nyt oltiin tuolla yli viisi tuntia. 


Tuolla kierroksella tosiaan meni koko päivä, joten Lontooseen palattuamme käytiin ainoastaan ostamassa Waitroselta herkkuja ja mentiin hostellin baariin syömään hamppareita sekä katselemaan futista. Illalla hengailtiin taas vain meidän huoneessa syöden ja jutellen.

Torstai


Viimeinen päivä Lontoossa. Kirjauduttiin aamulla ulos hostellista ja juuri kun oltiin sieltä lähdössä niin yhdelle meistä iski hirvittävä migreenikohtaus. Suunnattiin King's Crossille aamupalalle, mutta lopulta meidän oli pakko palata takaisin hostellille, koska toverimme migreenikohtaus vain pahentui. Skipattiin siis suosiolla kaikki aamupäivälle suunnitellut turistelut (Millenium bridge, Saint Paul's, Big Ben, London Eye) ja tuijoteltiin telkkarista musiikkikanavaa parisen tuntia, löhöiltiin sohvilla ja juteltiin One Directionista. (Migreeni-ihminen tietenkin nukkui!)

Tämän pienen rentoutumisen jälkeen suunnattiin Hyde Parkiin tsiikaamaan meininki Christmas marketilla. Siellä oli ihanan jouluinen tunnelma ja mun olisi tehnyt mieli ostella kaikkia erilaisia jouluherkkuja ja mennä eri huvipuistolaitteisiin, mutta tyydyin lopulta vain maistelemaan mulled winea (tää on vähän glögin tapaista kuumaa juomaa, joka kyllä maistuu mun mielestä vain lämmitetyltä punaviiniltä.. sitä se varmaan onkin.).



Tämän jälkeen alkoi meidän tragikoominen osuus matkasta. 

Innostuttiin pyörimään tuolla joulumarkkinoilla hiukan liian pitkään, joten lopulta jouduttiin juoksemaan metrossa ja kaduilla takaisin meidän hostellille, että ehdittäisiin hakea matkalaukut ja suunnata bussiasemalle, josta meidän bussin lentokentälle piti lähteä. Arvatkaa vaan missattiinko se bussi? 

Sekoiltiin metroasemalla Oyster cardien kanssa ja mentiin vääriin paikkoihin, eikä lopulta edes löydetty koko hemmetin bussiasemaa. Pikkuisen paniikin saattelemana kiirehdittiin ostamaan kalliit junaliput Standstedille menevään junaan. Mikä voi enää mennä pieleen? Noh, meidän juna oli sitten myöhässä, koska joku toinen juna oli päättänyt hajota raiteille. Jipiii.

Panikoitiin koko junamatka, että ehditäänkö edes meidän lennolle.. Oltiin kuitenkin onneksi ihan hyvissä ajoin lentokentällä ja ehdittiin jopa ostamaan matkaevästä. Jonoteltiin siinä puoli tuntia ennen lennon oletettua lähtöaikaa portille, mutta lopulta päädyttiin istumaan siinä lattialla jonossa melkein pari tuntia. Meidän lentokone oli tullut Norjasta ja sen siivet olivat ilmeisesti sitten niin jäässä, että brittien ongelmanratkaisukyky ei riittänyt sen jään sulattamiseen. Onko nämä ikinä kuulleet sellaisesti maagisesta ilmiöstä kuin talvi?



Meidän lento oli tosiaan sen parisen tuntia myöhässä, joten missattiin päivän viimeinen juna Edinburghista Dundeehin. Tässä vaiheessa ei oikeastaan enää edes ärsyttänyt, koska se oli jo oikeastaan huvittavaa miten pieleen meidän kaikki matkasuunnitelmat oli menneet. Oltiin toki huolissamme siitä, että joudutaanko viettämään yö taivasalla, koska seuraava juna tai bussi Dundeehin lähtisi vasta aamulla. 

Meidän onneksi törmättiin erääseen mahtavaan tätiin, joka lupasi, että jos ei löydetä ketään kaveria kenen luokse voidaan mennä yöksi, niin hänen luokseen kyllä mahtuu! Voiko oikeasti hyväsydämellisempää ihmistä olla? Tarjota nyt kolmelle tuntemattomalle yöpaikka! Aaaws. Lopulta kuitenkin löydettiin yksi koulututtava, kuka suostui majoittamaan meidät yöksi. Tämä tapaamamme täti kuitenkin jakoi (ja maksoi) meidän kanssa taksin kaupungille ja kertoili elämästään Lontoon ja Edinburgin välillä. Tavattiin myös taksijonossa herttainen irkkupariskunta, jotka kyselivät meiltä innoissaan kaikkea mahdollista Suomesta ja Kanadasta. Niin herttaisia ihmisiä! Hymyilyttää vieläkin, kun muistelen heitä.



Meidän yöpaikassakin saatiin kokea kunnollista skottilaista vieraanvaraisuutta: Meidät ruokittiin ja saatiin nukkua yö mukavasti oikeissa sängyissä jonkun katuojan sijaan. En ole varmaan ikinä ollut niin kiitollinen sängystä. Aamulla saatiin maukas aamupala sekä kyyti juna-asemalle. Matkan varrella meille esiteltiin Edinburghin nähtävyyksiä: se kahvila missä J.K. Rowling kirjoitti ensimmäisen Harry Potterin, se koulu mikä oli inspiraationa Tylypahkalle sekä tottakai Edinburghin yliopisto. 

Tällä kertaa ehdittiin meidän junaan ja saatiin ihastella junamatkalla Skotlannin kauniita maisemia sekä nummilla olevaa ensilunta auringonpaisteessa! Voi sitä onnentunnetta, kun vihdoinkin saavuin omaan huoneeseeni ja sain ottaa päikkärit. 



Meidän reissu sisälsi siis paljon yllättäviä käänteitä, mutta oli ehdottomasti tähän mennessä paras Lontoon reissu minkä olen kokenut! Kolmen viikon päästä olen jälleen kerran Lontoossa, joten toivottavasti siitä tulee vieläkin mukavampi reissu! Odotan innolla! 

No comments:

Post a Comment

A negative mind will never give you a positive life. Spread happiness! <3